Podaci firme ::::.
Konjovićeva 5
Sombor , 25100
Srbija
Tel.: 025/428-598

service description:

Atelje za izradu vitraža i mozaika.

izrada vitraža
restauracija vitraža
vrata, ogledala i kuhinje sa vitražom
fuzija i peskarenje
izrada mozaika
vitražne ikone
slike na platnu

Mogućnosti upotrebe vitraža su neograničene. One zavise od mašte umetnika, arhitekata ili investitora koji imaju viziju za njihovu upotrebu u svojim objektima.


Sta je vitraz

Vitraz je ziva slika koja se uvek menja sa svakom unutrasnjom ili spoljasnjom promenom svetla, unikat koji je veoma vredan ne samo zbog raznobojnih stakala, vec zbog puno rucnog rada, truda, kreativnosti i ljubavi unesene u svaki komadic vitraza. Vitraz je stari umetnicki oblik za koji se zna da je radjen jos u Vizantiji izmedju 4 i 6 veka n.e. Prva tehnika kojom su radjeni vitrazi je bila samo spajanje, lepljene komada stakla olovom koje su topili. Ta tehnika se koristila veoma dugo. Koristi se i danas.

Veliki napredak u poboljsanju tehnike izrade vitraza napravio je Louis Tifani (1848-1933), koji je bio zadivljen umetnoscu stakla. Tifani je posvetio trideset godina svoga zivota izucavajuci ga. Uspeo je da unapredi tehniku izrade vitraza i stvorio stakla neprevazidjenih boja i lepote. Tako su nastale cuvene Tifani lampe koje su poznate svima, koje se rade takodje vitraz tehnikom. Naime Louis Tifani je patentirao novi nacin tehnike izrade vitraza, a to je lepljenje komada stakla bakarnom folijom, zatim spajanjem komada stakla kalajem koji se topi lemilicom i ravnomerno razvlaci po spojevima stakla. Ovakav metod je najpristupacniji ljudima koji se profesionalno bave izradom vitraza, a i onima kojima je to hobi.
Podaci firme ::::.
Munkači Mihalja 27
Temerin, 21235
Srbija
Tel.: 063 841 8282
Fax: 021 844 273

service description:

Atelje Parabola - dekorativno staklarstvo
se bavi starim umetničkim zanatom izrade vitraža, Tiffany lampi, rasvetnih tela, ogledala i ukrasnih predmeta od Tiffany stakla.

- Vitraž, u domenu umetnosti i veštine, zahteva umetničke veštine osmišljavanja dizajna i inžinjerske veštine neophodne za sklapanje dekoracionog predmeta, tako da on može da izdrži svoju težinu sa svim elementima.

- Vitraži se rade po zadatim merama i sa originalnim rešenjima dizajniranim u ovom ateljeu.

- Staklo ručne izrade - bojeno staklo se seče vrlo precizno, omotava bakrom da bi se lemljenjem spajalo u celinu.

Facebook