MINKO 85

Podaci firme
Bogdanji bb
Trstenik , 37240
Srbija
Tel.: 063-18-93-568
Fax: 011-84-09-045

service description:

Šta treba znati o košuljici - ibercugu?
Danas pod tim imenom podrazumevamo velike podne ploče bez fuga od cementnog betona, bitumena ili gotovih ploča. U tehničkom smislu, košuljica - ibercug je čvrst, ravan sloj poda, koji služi kao neposredna površina za hodanje ili kao podloga za polaganje pločica i drugih podnih obloga. Vrste košuljica
Prema vrsti konstrukcije razlikujemo sledeće vrste košuljica: vezivne, klizne i plivajuće.
Vezivne: Jednoslojne ili višeslojne košuljice koje se vežu neposredno na podlogu (beton). Čvrstoća prijanjanja postiže se uz pomoć emulzije ili sredstva za prijanjanje.
Klizne košuljice: Slobodno pokretljive košuljice koje su razdelnim slojem (npr. folijom) dvoslojno odvojene od podloge i s najmanje 4 mm debelom fugom potpuno odvojeni od svih drugih gradevinskih elemenata. Klizne košuljice se upotrebljavaju pri velikom opterećenju, pritisku i manjim zahtevima za zvučnom izolacijom, te izolacijom od prenošenja udarnog zvuka. Područja upotrebe su podrum i garaža. Debljina košuljice kod jednoslojne izrade treba da bude najmanje 35 mm. Razdelni i klizni slojevi moraju dugoročno sprečavati dodirivanje izmedju košuljice i podloge, te odbijati vodu. Ukoliko se ispod pojavi vlaga, razdelne slojeve treba tesno zalepiti i zavariti. Za razdelne i klizne slojeve koriste se polietilenske folije, debljine najmanje 0,1 mm, ostale plastične folije s približno jednakom pretežnom čvrstoćom i elastičnošcu, papir natopljen bitumenom i slični proizvodi.
Plivajuće košuljice: Slobodno pokretljive košuljice koje su s najmanje 10 mm debelim izolacionim slojem i izolacijom od vlage odvojeni od podloge, te s najmanje 4 mm debelom fugom (kod plivajućih košuljica s podnim grejanjem najmanje 10 mm debelom fugom) potpuno odvojena od drugih gradevinskih elemenata i ugradnih delova.
Armirane košuljice: Najmanje 5 cm debeli beton, u koji su umetnute zavarene mreže od gradjevinskog gvoždja bez nosive funkcije.
Nagibne košuljice: polažu se s blagim nagibom od 1 do 2 cm na metar, kako bi s balkona, terasa i prilaza odvodili vodu.
S obzirom na vrstu vezivnog materijala postoji više vrsta košuljica ali je najčešće korišcena Cementna košuljica, vrsta košuljice sastavljena od peska, cementa, vode i dodataka za malter (gradjevinsko-hemijski proizvodi) zavisno od namene. Pri stručnom polaganju i sušenju, cementne košuljice imaju izvrsne osobine:
• optimalna vlažnost
• neosetljivost na vlagu
• upotrebljivost na svim podrucjima
• mogu se koristiti u unutrašnjim i spoljašnjim prostorima
• ukoliko im dodamo aditiv za grejanu košuljicu, primeren je i za podno grejanje.
Brzo sušeća košuljica: Industrijski zamešan, specijalni suvi beton. Na takav beton, u pravilu već posle 36 sati, možete položiti drugu podnu oblogu, npr. pločice. Nameštaj "M" projektuje i proizvodi nameštaj visokog kvaliteta i dizajna, nameštaj koji ispunjava sve zahteve za modernim, elegantnim i funkcionalnim, koji daje mogućnost preciznog izbora tonova i nijansi iz sveta boja koji pruža osećaj ugodnosti i topline vašem domu.