Podaci firme ::::.

service description:

BIO BUTIK
PRODAJA ZDRAVE HRANE
PRODAJA MAKROBIOTIČKE HRANE
PRODAJA ORGANSKE HRANE


Termin „ makrobiotika“ vodi poreklo od grčkih reči macro (veliki) i biotokos (život).
Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća. Makrobiotika je specifičan način ishrane koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i u temeljnom žvakanju hrane pre gutanja. Makrobiotičari insistiraju na, što je moguće više, prirodnim namirnicama koje nisu pretrpele veće procese prerade. Što se hrane životinjskog porekla tiče, makrobiotičari izbegavaju mesa, a favorizuje se konzumiranje ribe.

U makrobiotičkoj ishrani preovladavaju zdrava ulja, mnogo složeni ugljeno hidrati i biljna vlakna iz povrća i voća, pa se kao takva smatra pogodnom za prevenciju i tretman digestivnih, srčanih i malignih oboljenja.

Makrobiotska ishrana veliku pažnju poklanja ne samo vrsti namirnica već i tome kako su gajene, načinu pripreme, i konzumiranja. Prednost se daje namirnicama gajenim u bio-vrtovima, đubrenim organskim đubrivima i neprskanim. Preporučuje se da ljudi koriste hranu koja uspeva u krugu od 100 km od mesta njihovog stanovanja, da se konzumiraju namirnice u skladu sa godišnjim dobom (lubenica u januaru – nikako).

Način ishrane treba da bude individualan, na njega utiče starost, zanimanje, konstitucija i kondicija. Uglavnom se koristi hrana biljnog porekla (žitarice, mahunarke, povrće i male količine semenki, voća i algi) uz malo ribe i morskih plodova. Umesto šećera za koji se danas pouzdano zna da je više otrov nego hrana, makrobiotika predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad i drugi zaslađivači od žitarica. Tu je još i upotreba nerafinisane morske soli kao i hladno ceđenih nerafinisanih ulja. Male količine morskih algi, koje su izuzetno bogate mineralima i mikroelementima, zaokružuju hranljivu vrednost makrobiotičkog tanjira.

Izbegava se meso, mlečni proizvodi, jaja, beli šećer, med, fabrički tretirana hrana, hemijski tretirane biljke, rafinisane namirnice, uvezeno voće i povrće, kao i neko kiselo povrće (paradajz, paprika, krompir i patlidžan). Koriste se razni načini pripreme (turšija, presno, kuvanje na pari, u vodi, dinstanje, prženje u ulju, kuvanje pod pritiskom, pečenje u rerni).

Makrobiotika je umeće koje nudi niz korisnih znanja i veština koje usvajamo kako bismo:
• postigli dobro zdravlje
• stvorili duševni mir i obnovili telo
• poboljšali sportske rezultate
• zadržali sopstveni mir, sreću i radost i unapredili odnose sa drugima

Makrobiotička ishrana je je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane jin i jang.


LEKOVITE BILJKE

Lekovite biljke su prvi lek koji je coveku uvek bio i bice dostupan. Lecenje biljem je oduvek imalo i imace važno mesto u zivotu coveka.

Lecenje lekovitim biljem pocelo je jos pre 16000 godina.

Kolevka biljne medicine je Kina a poznato je da su stari Babilonci pre 5000 godina spravljali biljne tablete u kombinaciji sa glinom.

600 godina p.n.e. Pitagora je svoje ucenike poducavao o nacinima lecenja uz pomoc lekovitog bilja.

U kozmeticke svrhe biljke su u upotrebi vec 7000 godina. Rimski lekar Galen, zapisao je recept biljne kreme za lice, jos pre 1800 godina, koji i danas cini osnovu svih savremenih krema.

Lekovite biljke su mocni lekovi, cinjenica je da one cine osnovu mnogih savremenih lekova, od aspirina pa dokle god mozete da zamislite. Cesto ne kostaju nista a pomazu mnogo.

Industrijski proizvedena "prirodna kozmetika" sadrži sinteticke konzervanse, koji su uzrok za trecinu svih mogucih alergija na kozmeticka sredstva.

Upotreba biljaka u kuhinji, kao zacin za jela, pocela je pre 50000 godina.

Tradicionalna medicina tvrdi da lekovite biljke mogu da izlece sve bolesti samo ako se pravilno upotrebe. One oduvek pobuđuju veliko interesovanje. Rastu svuda oko nas, lako se uzgajaju i prerađuju, ne zagađuju i nisu opasne za okolinu, a što je najvažnije - mnogo manje štete od mnogih vestackih sastojaka, a koje nalazimo u skoro svim lekovima, kozmetickim preparatima i vestackoj hrani.

Lekovito bilje je pravi dar prirode. Danas je u upotrebi oko 10 000 vrsta biljaka a istrazivanja o njihovim lekovitim svojstvima se vrse gotovo neprekidno u svim krajevima sveta.

Radno vreme:


Ponedeljak - petak:
09:00 - 20:00

Subota
08:00 - 14:00

vaše slike:

Bio hrana
dijetetska hrana
Distribucija zdrave hrane
gljive
hrana i lek
hrana iz prirode
Hrana za dijabetičare
Ishrana za sportiste
kuća zdravlja
lekovite biljke
lekovite gljive
lekoviti dodaci ishrani
Podaci firme ::::.
Trg Okt. Revolucije 7
Subotica , 24000
Srbija
Tel.: 024/552 424

service description:

Prodavnica zdrave hrane

PRODAVNICA - KATALOG
• Lekovite gljive, korenje i medicinske biljke
• Neera Dijeta
• Organske žitarice, mahunarke i semenke
• Proizvodi od soje
• Zdraviji slatkiši
• Kokosovo ulje
• Organski musli
• Knjige o zdravlju
Podaci firme ::::.

service description:

PROIZVODNJA HELJDINOG BRASNA, TESTENINA, KORA ZA GIBANICU OD HELJDINOG BRASNA I SMRZNUTIH PROIZVODA OD HELJDE NA TRADICIONALNI NACIN PO ORIGINALNOJ RECEPTURI

vaše slike:

brašno od heljde
heljda merkantilna
Heljda zdrava hrana
Podaci firme ::::.
Bajmočka 122
Subotica , 24000
Srbija
Tel.: 024/576-844
Fax: 024/576-844

service description:

PROIZVODNJA BESKVASNOG HLEBA
ZDRAVA HRANA


Ako želimo da koristeći hleb u svojoj ishrani izvučemo maksimum za svoje zdravlje, dobro je povremeno u ishranu uvesti beskvasni hleb, poručuju stručnjaci instituta „Malohov“.

Zašto ne kvasac?


Hleb bez kvasca nije izum moderne civilizacije i nije stvar mode ili trenda. Pre je odgovor na zahtev vraćanja zdravom načinu življenja i brige o zdravlju porodice. Mnogobrojna istraživanja koja su sprovedena na institutu „Malahov” smatraju da je osnovni uzrok nastajanja malignih oboljenja stvaranje naslaga takozvanog sedimenta na zidovima creva koji ometa njihov normalan rad. Sediment se, između ostalog, stvara od visokofermentisane hrane u koju spada i belo brašno. Belo brašno u kombinaciji sa kvascem stvara smesu koja se lepi za zidove creva kao malter i sprečava apsorpciju hranljivih materija. Svojim lepljenjem za zidove, iz funkcije se izbacuju mnogobrojne resice unutrašnjeg zida creva koje imaju upijajuću ulogu, zbog čega se smanjuje i sama moć apsorpcije creva. Organizam na taj način gladuje, a mi unosimo sve više hrane. To doprinosi stvaranju dodatne neravnoteže i prelasku na sledeći stadijum - gojaznost.


Šta je najugroženije


Sediment se najviše zadržava na prevojima debelog creva, usled čega se na tim mestima smanjuje protok krvi i usporava rad.


Ovo izaziva dalje komplikacije, pa tako nastaju hemoroidi, zatvor, glavobolja, umor, loš zadah i, nažalost, čitav niz drugih tegoba.



Šta treba da sadrži pecivo
Za hleb se najviše koristi pšenica, kukuruz, raž, ječam, ovas i pirinač. Da bi hleb mogao da ima ona hranljivu vrednost koja prestavlja blagodet za organizam, mora biti napravljen od brašna koje je dobijeno mlevenjem celog zrna žitarice, znači da ima biljnih vlakana, hranjivih sastojaka iz omotača zrna, pogotovo vitamina iz B grupe.
Podaci firme ::::.

Beograd, 11000
Srbija
Tel.: 011/347-60-34
Fax: 063/390-670

service description:

ZDRAVA HRANA
DISTRIBUCIJA ZDRAVE HRANE
PROIZVODNJA ZDRAVE HRANE
UVOZ ZDRAVE HRANE
UVOZ I OTKUP ORGANSKE HRANE
PROIZVODNJA SLATKISA ZA DIABETICARE
Podaci firme ::::.
Omladinskih brigada 86
Beograd, 11000
Srbija
Tel.: 011/318-5846
Fax: 011/318-0443

service description:

BAKINA TAJNA – čuvar zdravlja i tradicije !
Otkrivamo Vam tajnu satkanu od slasti i dobrog ukusa, tajnu Bakine kuhinje.
Ime, prepoznatljivost ukusa i kvaliteta proizvoda, kompanija Foodland je stekla u proizvodnji konvencionalnih proizvoda poznatog brenda Bakina Tajna.
Tradicionalni recepti, domaća sirovina ručno brana i pripremana, kao i ukus koji nas vraća u toplu, bakinu kuhinju su dodatne vrednosti koje Vam ovi prirodni proizvodi bez konzervansa, veštačkih boja i aroma, pružaju.

Bakina Tajna kao robna marka, svojstvena našem podneblju pruža potrošačima u zemlji i inostranstvu kulinarski i ekološki doživljaj sa prostora planinskih regija Srbije.
Podaci firme ::::.
Nehruova 51/37
Novi Beograd, 11070
Srbija
Tel.: 011/216-7594
Fax: 011/216-7594

service description:

Rinfuza se bavi prodajom suvog voća, dijetetskih proizvoda, krekera, integralnih testenina, muslija i ostale zdrave i prirodne hrane.

Facebook