Podaci firme ::::.

service description:

ZZ "BUMBARI" Cekavica je registrovana kod Agencije za privredne registre 26.03.2008. godine.

Pretežna delatnost zemljoradničke zadruge je gajenje POVRĆA.

Zadruga je registrovana za spoljnotrgovinski promet i pružanje usluga u spoljnotrgovinskom prometu. Osnivači zadruge su 16 zadrugara iz sela Cekavice i okolnih sela.

Direktor zadruge je Jovica Nikolić iz Malog Vojlovca, a predsednik upravnog odbora je Spasić Miodrag iz Cekavice.

Sela Cekavica i Malo Vojlovce imaju 150 domaćinstva sa oko 600 stanovnika. Većina domaćinstva se bavi povrtarskom proizvodnjom, a glavna porvrtarska kultura je paradajz u folijama. Procenjuje se da ova domaćistva imaju zasađeno oko 500 hiljada korena paradajza.

Članovi zadruge imaju zasađene sledeće povrtarske kulture: paradajz oko 500 hiljada korena, papriku oko 50 hiljada korena, kupus 100 hiljada korena i krastavac 7 hiljada korena.

Glavni cilj osnivanja zadruge je zajednički nastup na domaće i inostrano tržište i kvalitetna proizvodnja.
Podaci firme ::::.

service description:

Osnovna delatnost preduzeća je gajenje, povrća, cveća i ukrasnog bilja.
Preduzeće Greenart bavi se proizvodnjom povrća, kao i rasada povrća i cveća u plasteniku površine 3 ha koji je lociran u selu Duvanište , KO Zminjak i to na principima organske proizvodnje.
Organski proizvodi namenjeni su uglavnom za izvoz, obzirom da Evropska Unija 50 % svojih potreba za organskim proizvodima podmiruje iz uvoza.
Različiti objekti izgradjeni radi gajenja biljaka tokom cele godine čine zatićeni prostor. Korićenjem različitih sintetičkih (plastičnih) materijala nastaju oblici zaštićenog prostora pod zajedničkim imenom plastenici. Danas je zaštićen prostor plodna bašta, u kojoj se gaji povrće, cveće i aromatične vrste tokom cele godine, kada zbog klimatskih uslova to inače, na otvorenom prostoru, klasičnim načinima obrade, nije moguće.Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru ima izuzetan biološki i ekonomski značaj . Iz ovih objekata osigurava se sveže povrće u jesenjem, zimskom i prolećnom periodu, čime se, zajedno sa proizvodnjom u toku leta, zatvara godišnji ciklus proizvodnje i potrošnje povrća. Proizvodnja u zaštićenom prostoru predstavlja najintenzivniji oblik proizvodnje povrća.Sveže povrće proizvedeno u zašticenom prostoru osnovni je izvor vitamina, mineralnih materija najneophodnijih čoveku upravo u periodu jesen – proleće, kada je i najveći nedostatak ovih materija u ishrani.
Za pravilnu ishranu potrebno je utrošiti oko 25kg povrća u toku zime.Kvalitet povrća, zbog kontrolisanih uslova, lakše je ostvariti u zaštićenom preostoru, nego na otvorenom. To omogućuje i smanjenu primenu pesticida. Podešavanje vremena proizvodnje sa potrebama vrste i sorte i stvaranjem optimalnih uslova za rast i razvoj biljaka, dobija se visok prinos i željeni kvalitet (posebnosadržaj vitamina, bojenih materija, mineralnih materija, ujednačenost plodova i izgled).
Podaci firme ::::.

service description:

Ajduk Agrar d.o.o. je porodična firma osnovana 2008 god.
Osnivanje firme je nastalo iz potrebe prodaje povrća u strane zemlje a iz proizvodnje povrća sa porodičnog gazdinstva Ajduk.
Firma se bavi proizvodnjom i prodajom povrća sa porodičnog gazdinstva Ajduk, ali i otkupom i prodajom povrća sa drugih gazdinstava. Takođe se bavimo i doradom i pakovanjem istog.
Doradu i pakovanje povrća vrši se uslužno na savremenoj liniji mašina za pakovanje povrća.
Za ovo kratko vreme svog postojanja Ajduk Agrar d.o.o. je poznat kupcima u zemlji i okruženju. Saradnju u Srbiji imamo sa trgovinskim kućama, kupcima sa kvantaških pijaca, kao i sa fabrikama za preradu povrća.
Ajduk Agrar sa uspehom učestvuje na svim većim poljoprivrednim sajmovima u Srbiji i dobitnici smo mnogobrojnih nagrada za kvalitet.


Od stranih poslovnih partera imamo kupce u Madjarskoj, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji.
Najviše proizvodimo i prodajemo luk zatim mrkvu, krompir, papriku, paštrnjak, kupus, karfiol i brokoli.
Uvažavajući svoje kupce vodimo računa da je kvalitet bilo koje vrste povrća zagarantovan kao i da su cene uvek tržišne.
Za dalji razvoj firme planiramo povećanje obima trgovine sa već poznatim kupcima kao i pronalaženje novih tržišta.
Podaci firme ::::.

Zrenjanin, 23100
Srbija
Interesujte se Mapa

service description:

„Carska bašta“ d.o.o. iz Mužlje bavi se proizvodnjim i prodajom prevashodno povrća, proizvedenog na otovrenim poljima i u plastenicima. Najzastupljeniji proizvodi na otvorenom polju su: kupusnjače, tikvice, patlidžan, praziluk, kupus, različite vrste zelenih salata, jagode, dinje, lubenice...

U plastenicima se, u zavisnosti od godišnjeg doba proizvodi, leti: paradajz, paprika, krastavac, ljuta paprika, a zimi: više vrsta različitih salata, rotkvice, španat, keleraba...

Podaci firme ::::.
Bulevar Vojvode Mišića 14
Beograd, 11000
Srbija
Interesujte se Mapa

service description:

Preduzeće "Delfin" se bavi pružanjem usluga dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije, fumigacije, suzbijanja komaraca i suzbijanja korova počev od 1992. godine; u svom sastavu ima desetoro zaposlenih, poseduje sopstveni vozni park koji čine kamion, kombi, četiri automobila, i svu neophodnu prateću opremu, tako da smo i kadrovski i tehnički osposobljeni za obavljanje gore nevedenih usluga.Uslugu dezinsekcije vršimo sa najpoznatijim i najkvalitetnijim svetskim preparatima iz grupe organofosfata, karbamata i piretroida sa produženim delovanjem (BISTAR, POLARIS, MASTER, FICAM W, K-OTRIN, EMPIRE itd.) najeminentnijih svetskih proizvođača Bayer, Ciba Geigy, Welcome, Roussel Uclaf u dogovoru sa naručiocem radova. U zavisnosti od vrste i namene objekata dezinsekcija bi se vršila kontaktno (ručnim i motornim prskalicama), termalnim i hladnim zamagljivanjem.
Uslugu deratizacije vršimo sa preparatom pod nazivom DELFIRAT, naše proizvodnje, a na bazi Bromadiolona, i određenim atraktantima za različite vrste objekata shodno raznolikosti robe koja se u njima nalazi, plus mamci sa lepkom. Napominjemo da preparat DELFIRAT poseduje potpunu eko-toksikološku ocenu i sve potrebne dozvole ministarstava, koje vam u prilogu dostavljamo.
Sistematska deratizacija podrazumeva deljenje mamka “DELFIRAT” po domaćinstvima, zaštitu predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova (firme se izuzimaju), zaštitu svih gradskih zvaničnih deponija, kao i otvaranje svih šahtova na teritoriji grada (vodovod i kanalizacija).
Uslugu dezinfekcije vršimo po potrebi, i sa određenim, odobrenim od strane ministarstava, dezificijentima.
Podaci firme ::::.

Stanišić, 25284
Srbija
Interesujte se Mapa

service description:

Proizvodnja povrća

Za ishranu ljudi koriste se različiti organi od korena do semena u tehnološkoj ili botaničkoj zrelosti. Čovek je tokom duge istorije povrće koristio kao hranu i lek i upravo sa povrćem počinje njegovo upoznavanje okoline. Zato je i razvoj povrtarstva vezan sa racionalnim iskorišćavanjem bogatstva gajenih i divljih vrsta iz prirode. Danas je u svetu poznato oko 5.000 biljnih vrsta, koje se koriste u ishrani. Od toga povrće čini oko 1.200 vrsta iz 78 botanickih familija, a gaji se oko 600 vrsta (kod nas 20-30 vrsta). Najviše povrća, 40-60 vrsta, gaji se u bašti i njivi za zelenu pijacu. Kod nas se za preradu koristi samo pet-šest, retko 10-15 vrsta, dok u zemljama sa razvijenom industrijom prerađuje oko 25 vrsta.

Danas je jasna činjenica da neodgovarajuća ishrana doprinosi smanjenju otpornosti čoveka i dovodi do pojave mnogih oboljenja. Jedan od bitnijih činilaca u ishrani je povrće. Još je Hipokrat, otac medicine, smatrao povrće ne samo hranom, nego i prirodnim lekom. Povrće predstavlja osnovni i nezamenljiv izvor materija, koje su neophodne u racionalnoj ishrani fioveka. Mnoga istraživanja potvrdila su značaj optimalnog korišćenja povrća u ishrani, od oko 400 g dnevno i to, pre svega, u svežem stanju. Zato povrće mora biti kvalitetno bez ostataka štetnih pesticida, teških metala, radionukleida i drugih zagađivača.

Značaj povrću u ishrani daju hranljive i biološki aktivne (zaštitne) rnaterije. Poseban značaj imaju dijetetičke komponente povrća, gde su najznačajniji sadržaj beta karotena (provitamin A), vitamina C, grupa B vitamina, mineralne materije, dijetetna vlakna i tzv, sekundane materije, koje nekim vrstama povrća daju lekovita svojstva.

Poseban značaj imaju jedinjenja koja smanjuju rizik od malignih oboljenja, oboljenja krvnih sudova, srca i dr., zbog čega povrće dobija značaj kao lek. U okviru toga značaj imaju "sekundarne materije", odnosno bioaktivne materije, antimikrobne i čistatčke (saponin, fitostearini, flavonoidi, senf ulje, terpen derivati), koje se kod biljaka javljaju kao materije odbrane. Poznato je da materije koje povrće sadrži u značajnoj količini kao što su askorbinska kiselina, alfa tokoferol, cistein, tanin inaktiviraju nitrozamine ili nitrozamide u namirnicama i organizmu te imaju antikancerogeno dejstvo. Pored toga antikancerogeni efekat imaju i aromatični izocijanati, fenolski antioksidanti, pojedini indoli, kumarin, flavoni, retinoidi, beta karoten, betalain. Danas su poznate alternativne terapije (ishrana svežim povrćem i voćem) u lečenju nekih malignih oboljenja. Privlačnost povrću daje spoljni izgled, oblik i boja koja je rezultat sadržaja hlorofila, karotenoida, antocijana, flavonoida. Ukus i miris zavisi od spektra aromatičnih materija i konzistencije povrća, Samo u kontrolisanoj proizvodnji povrće ima svoj prirodni miris i ukus, uz smanjenje sadržaja nitrata i štetnih ostataka pesticida i teških metala.

Danas su povrtarske vrste i ukrasne, koje se koriste ne samo kao estetski elemenat u bašti, kuci, terasi, nego i na većim gradskim i seoskim zelenim površinama.

Povrtarstvo je tesno povezano sa tržitem - zelena pijaca ili preradivačka industrija. Naime, najveći broj vrsta zahteva brzu potrošnju ill preradu, a mnoge vrste su osetljive na transport. U zavisnosti od tržišta razvili su se i načni za proizvodnju, ali i sorte unutar istih vrsta povrća. Take se danas jasno razlikuju metode baštenske, zatim njivske, posebno intenzivne industrijske proizvodnje i u zaštidenom prostoru. U okviru ovih metoda proizvodnje povrće se proizvodi kao rano, srednje rano, srednje kasno i kasno, odnosno, što je uslovljeno dužinom vegetacionog perioda. Što je ovaj period (za naše uslove odgovara bezmraznom periodu) duži, to može da se gaji i veći broj vrsta. S obzirom na raznovrsnost proizvoda (sveže i prerađeno) i mogućnost vremenskog usaglašavanja sa potrošnjom, povrtarstvo ostvaruje visoku vrednost proizvoda i profit.

Bez obzira na način proizvodnje povrtarstvo, kao deo biljne proizvodnje, prati trendove razvoja poljoprivrede. Tako je od proizvodnje za potrebe sopstvenog domaćinstva ona prerasla preko naturalne u robnu proizvodnju povrća. Intenzivna proizvodnja povrća početa šezdesetih godina dvadesetog veka imala je za cilj visok prinos, što je dovelo do specijalizacije proizvodnje i jasnijeg razgraničavanja između njivske i baštenske proizvodnje, uz razvoj objekta, tehnike i tehnologije u zaštićenom prostoru. Visoki prinosi i organoleptički kvalitet povrća zahtevali su primenu visokih količina mineralnih đubriva i pesticida što je, uz druge činioce, dovelo do narušavanja agrosistema i životne sredine.

Razvoj analitičkih metoda omogućo je utvrđivanje štetnih ostataka kontaminenata u hrani i ekosistemu. Uz to evidentan je gubitak genetske raznovrsnosti i smanjenje biodiverziteta. Sve promene u ekosistemu dovele su do pojave zelenog talasa i rada na novim tehnologijama proizvodnje koje uspostavljaju harmoničnost u ekosistemu i agrosistemu, stavljajući preventivu i predostrožnost u prvi plan u proizvodnji hrane, pa i povrća. Tako je počeo put razvoja ekoloških tehnologija u poljoprivredi.

Danas se u svetu, a sve više i kod nas razvijaju:

- kontrolisana kvalitetna proizvodnja povrća (od kontrole zemljišta do primene svih agrotehničkih mera);

- integralna, gde se jasno propisuju pravila primene agrotehnickih mera za određeni region i vrstu s tim da su sve mere međusobno integrisane, ali i

- kontrolisana i organska proizvodnja.

Istovremeno, povrtarstvo je deo multifunkcionalnog tipa proizvodnje gde se, osim agrarnih proizvoda, nude i drugi (kućna radinost, turizam, edukacija).

Osnov svake proizvodnje povrća jeste ostvarenje kvalitetnog visokog prinosa i proizvod koji je bezbedan po zdravlje čoveka.

Facebook